Design trends

Wil je je huis decoreren met sublieme Marokkaanse tegels?

Misschien ben je tijdens het browsen op google  glimmende vierkante tegels tegengekomen. Deze Marokkaanse tegels ook wel Zelliges genoemd, komen steeds vaker voor in onze interieurinrichting. Het is tijd om alles over deze tegel te leren!

Wat zijn zelliges tegels nu eigenlijk ?

Zellige tegels zijn gemaakt van geglazuurde klei. Aanvankelijk werden deze tegels veel gebruikt in Arabische badkamers, maar tegenwoordig zijn ze terug te vinden in talloze interieurdecoraties. Er zijn subtiele verschillen in lichte kleuren bij het maken van tegels, dus geen enkele tegel is hetzelfde. Daarnaast is het glanzende oppervlak van de tegels niet glad, waardoor de tegels er in elk licht anders uitzien.

waarom zou je moeten  kiezen voor zellige tegels ?

Marokkaanse tegels zijn erg populair en maken een ware opmars door de markt . Er zijn veel verschillende varianten en vormen beschikbaar. De handgemaakte kenmerken zijn duidelijk zichtbaar in alle Marokkaanse tegels. Bij Woodson and Stones verkopen we ook de Zelliges (Marokkaanse tegels )  . Marokkaanse tegels hebben vanaf het begin een levendige uitstraling, daarom zijn ze zo bijzonder.

Onderhouden en leggen zelliges tegels

 Zelliges tegels hebben weinig tot geen onderhoud nodig. De tegels zijn eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Als je de tegels  toch goed wilt reinigen, raden we aan om een  keramische reinigingsspray te gebruiken.

De tegels kunnen  worden behandeld met zachte lijmen en lijmen op cementbasis. In vochtige ruimtes is het echter altijd aan te raden om een ​​flexibele, dun uithardende mortel te gebruiken. Dit komt door de hoge vochtbestendigheid. Combineer Zellige tegels  bij voorkeur met witte WD composiet mortel (watervast). Wit geeft het geheel de coolste en meest rustige uitstraling.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een opgeruimd interieur. Als ze bijvoorbeeld worden bevestigd aan een betegelde muur achter een aanrecht, kunnen decoratieve tegels deze strengheid op speelse wijze blokkeren. Dergelijke wanden onderscheiden zich door strakke verbindingen tot 1-2 mm. Deze 2 mm is nodig voor de gipswand in de badkamer. Als deze niet wordt aangetast door vocht, kunt u de tegel zelf of zonder voeg leggen. Bij zware belasting is het aan te raden voegmortel te gebruiken om rand schade te voorkomen.

Stappenplan zelliges tegels zelf leggen 

Ik heb voor jullie een stappenplan gemaakt met 10 stappen al wil je de zelliges tegels zelf leggen .

Stap 1 : strijk de muur voor met voorstrijk voor een goede kleefkracht !

 

Stap 2 : Zellige is handgemaakt, dus je moet verschillende zellige dozen mengen om een mooie mix van kleuren te krijgen. De doos kan kleurverschil hebben!

 

Stap 3 :Plaats de Zelliges in een emmer 

 en laat deze 30-60 seconden in het water liggen (Zelliges is te droog om alleen te plakken)!

 

Stap 4 : Breng de lijm aan op de muur en de achterkant van zellige met een spaan 6-8 mm!

Stap 8 : Nadat de lijm is opgedroogd, meestal een dag later, kan Jelly worden gevoegd. Ook als Zelliges zonder voeg (koud) wordt verlijmd, is een voeg nodig om de muur waterdicht te maken. Gebruik hiervoor indien mogelijk een zachte pakking (pakking moet worden gemengd met water). voegsel wordt het best behandeld wanneer het  bijna vloeibaar is (siroop) en wordt aangebracht met een voegspatel . Indien mogelijk de agar diagonaal inbrengen/reinigen.

 

Stap 9 : Zodra de voeg begint te drogen (na ongeveer 30 minuten) Het overtollige voegmiddel dat op de tegels achterblijft, Verwijderen/schrobben met een droge doek.

 

Stap 10 : Zelliges kan in verschillende zepen worden gebruikt Schoon, in tegenstelling tot cement stenen (alleen met Zuurvrije dweilzeep). Zelliges na plaatsing en na er te zijn geweest Verbind met waterdichte connector, waterdicht!

 

Tips ! 

Werk netjes in een goed geventileerde ruimte. Het is het beste om tegels uit verschillende dozen te mengen. Dompel de Zelliges onder in water (1 minuut) voor het verlijmen. Hierdoor hecht de lijm beter. Plaats de Zelliges zo dicht mogelijk bij elkaar. De resterende ruimte en oneffenheden moeten worden gevoegd worden. Zelliges kunnen pitjes hebben, waardoor het glazuur van de bovenkant valt. Dit moet als normaal worden beschouwd Deze gebieden moeten ook worden gevuld met mortel. Zelliges is niet geschikt voor gebruik buitenshuis in koude klimaten. Als u niet zeker bent van de juiste behandelmethode of vragen heeft over het behandelschema, neem dan gerust contact op met een gediplomeerde tegelzetter .

Zelliges tegels zelf leggen kan dat ?

Zelliges zijn geschikt voor doe-het-zelvers die traditioneel ogende tegelwanden willen creëren. De tegels kunnen worden gesneden, gemeten met een tegelsnijder of haakse slijper en eventueel verlijmd met een inkeping. Tip: Als je vanuit het midden werkt, heb je minder werk om te knippen. Wil je een wat vlakker resultaat, gebruik dan een plank die meerdere stenen tegelijk in de lijm kan duwen. 

Stap 5 : Plaats de zellige in reële getallen, bij voorkeur 5 x 5, zonder al te veel druk op de muur te zetten. De zellige  kan zonder aansluiting (koud) geplaatst worden.

 

Stap 6 : Schroef een houten blok als handvat op een plank van ongeveer 15cm x 40cm  

(zelf te vormen !). Gebruik dit gereedschap om de siersteen in de lijm te duwen. Lijm zodat het oppervlak zichtbaar is en vormt een mooi organisch geheel zonder scherpe randen. Indien nodig “plaats” de prachtige Zellige handmatig in de juiste richting/positie.

 

Stap 7 : De zellige  kan worden gesneden met een watergekoelde tegelzaag of een haakse  slijper met een diamantschijf. Er zit nog wat gelei in de doos wat niet erg lekker is. Gebruik ze als “zaagstenen”. Dit minimaliseert  uitval en snijverlies 


Diversiteit van Marokkaanse tegels

Marokkaanse klei wordt gebruikt in verschillende soorten tegels . In Europa zijn we vooral bekend met de vierkante basis vormen van 10×10 cm. Er zijn echter veel andere vormen en variaties gemaakt van deze klei, die allemaal erg mooi en briljant van uiterlijk zijn. Er zijn drie bekende Marokkaanse tegels de Zelliges natuurlijk  de Bejmat en de Plattas .

De Zelliges

Vierkante Zelliges tegels zijn het populairst in Europa. Het wordt gebruikt als wandtegels  in badkamers, keukens en gangen

Leuke weetje over de zelliges tegel is :  Dat de tegel voor invoer  altijd in een bak met water moet worden geplaatst. Hierdoor hecht de lijm zich makkelijker aan de tegel.

De Bejmat

Bejmat tegels zijn Marokkaanse tegels  met een lengte van 14 x 4 cm  en een dikte van 2,5 cm. Ze worden overal gebruikt, maar meestal op de vloer.

De Plattas

Plattas  zijn 10×10, 13×13 of 7,5x15cm on gesneden gelei, meestal iets dikker dan standaard zelliges tegel . Daarom kan het op de vloer worden gebruikt.


De Andere vormen

Er zijn ook mogelijkheden van andere vormen voor de zelliges tegel . Er worden verschillende andere zelliges gemaakt, zoals zeshoeken en vissenschubben (Fish Echel). Alle zelliges  worden met de hand gesneden, wat een arbeidsintensief productieproces is.

Gebruik voor  deze tegels 

De meest voorkomende zijn : toilet , badkamer , keuken en vloer 

Zelliges tegels in de keuken, badkamer of in de toilet ?

Allereerst verwijst de term zelliges tegels meestal ook naar Portugese tegels en vice versa. Dit zijn bekende patroontegels, met verschillende kleurrijke patronen en patronen, ze worden afgewisseld met monotone tegels en randen om patronen en kleuren te benadrukken. Met zelliges tegels voeg je een mediterraan tintje toe aan de betreffende ruimte. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelliges wandtegels in de keuken, waar het monotone bovenblad van de keuken wordt afgewisseld met deze kleurrijke tegels op de achterwand. Elke zellige  tegel heeft zijn eigen kenmerken en dat betekent warmte en sfeer.

Toch maar zellige tegel in me badkamer?

Deze mooie en kleurrijke wandtegels worden gedomineerd door natuurlijke tinten en ook diverse series hebben een “vermoeide uitstraling”, waardoor deze tegels ook tot de categorie retro tegels en oude tegels behoren. Door deze levendige stijl zijn vooral in badkamers Marokkaanse vloertegels ontstaan. Kies meestal voor tegels van klein formaat, zoals 20×20 tegels. Door hun kleine formaat en het eenvoudige onderhoud zijn deze tegels de perfecte tegels voor uw badkamer.

Sublieme zelliges voor in de keuken 

De grens tussen Marokkaanse baksteen en Portugese baksteen is vrij dun, maar er is geen misverstand over Marokkaanse baksteen. De cosmetische baksteen is 10×10 en is uitsluitend gemaakt met de grond van de Marokkaanse stad Fes. Zellige tegels  zijn handgemaakte geglazuurde tegels  in witte of lichte klei. De typische kleur van de esthetische steen is groen, wit en zwart, het oneffen oppervlak geeft de steen zelf een iets ander aanzien. Keukengerei Tegels zijn bijvoorbeeld vooral effectief op de achterwanden. Het plaatsen van deze Marokkaanse tegels in de keuken kan ook een landelijke sfeer creëren.

Gevonden feedback van iemand met een zelliges interieur in de keuken

 Wat ben ik blij met het eindresultaat! De Marokkaanse wandtegels geven echt sfeer aan mijn keuken. Het was een behoorlijk werk, zeker omdat ik veel tegeltjes moest slijpen. Gelukkig vind ik tegelen heel leuk om te doen, dus dat was helemaal niet erg :). Naast de vorm van de tegeltjes vind ik de kleurnuance heel erg mooi. maar zo op de muur in mijn keuken komt het heel mooi tot zijn recht. 

Liefs,

Tanja

https://www.tanjavanhoogdalem.nl/marokkaanse-wandtegels-in-de-keuken/

Link naar haar feedback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *